Kakšne posledice pusti trdota vode na grelniku vode

Kakšne posledice pusti trdota vode na grelniku vode

Kupili smo novo rabljeno stanovanje. Star lastnik nam je pustil vso opremo, tako da nismo imeli dodatnih stroškov s prenovo in opremljanjem. Opozoril nas je le, da je trdota vode problem v tem bloku oziroma kar v tem okolišu in naj bomo pozorni na grelnik vode.

Sam ga je dal čistiti na 3 leta, saj se je nabralo veliko kamna in je zaradi tega slabše grel, porabil več elektrike in se bolj kvaril. Povedal je, da je sedaj že skoraj 3 leta mimo, kar ga je nazadnje dal čistiti in da je ta čas trdota vode verjetno že naredila svoje. Zato nam je pustil tudi kontakt gospoda, ki se s tem ukvarja. Ko smo se vselili, smo med prvi poklicali gospoda, ki čisti vodni kamen iz grelnikov. Tudi sam nam je znal povedati, da trdota vode zelo slabo vpliva na grelnike in da se tukaj precej bolj hitro kvarijo kot drugje po Sloveniji. Priporočal je bolj pogosto čiščenje, saj bomo tako prihranili na električni energiji in grelnik bo malenkost dlje zdržal.
Ko sem videl, koliko kamna je očistil iz grelnika, nisem mogel verjeti. Da trdota vode lahko naredi kaj takega v samo treh letih, si nisem mogel niti predstavljati. Prihajam iz krajev, kjer smo imeli mehko vodo in v življenju še nisem slišal, da bi bilo grelnik potrebno očistiti.

Hvaležen za vse te informacije, sem si na grelnik nalepil listek, na katerem je pisalo, kdaj smo ga očistili, saj priznam, da sem s spominom malo bolj ubogi. Opazil sem, da je trdota vode tu res velik problem, saj je povsod, kjer se segreva, opaziti robove in posušen vodni kamen. Od sosedov sem pa slišal, da grelniki tu zdržijo v povprečju 15 let, potem se pa skoraj zagotovo nekaj pokvari, kljub temu da se trudimo z rednim čiščenjem. Ja, posledice, ki jih trdota vode pusti, se morajo nekje pokazati.