Cnc oziroma Computer Numerical Control se zelo pogosto uporablja

Cnc oziroma Computer Numerical Control se zelo pogosto uporablja

Pred kratkim sem na spletu naletel na izraz cnc, o katerem pa sem prvič slišal. Zato pa me je začelo zelo zanimati, kaj cnc sploh je, ter sem se tako odločil, da bom ta pojem malo raziskal, saj bi se lahko tudi nekaj več naučil, ter bi mi to znanje lahko še kdaj v prihodnosti prišlo prav.

No tako pa sem se obrnil na svetovni splet, ter si najprej ogledal, kaj cnc sploh pomani. Kratica cnc pa je izhajala iz angleškega izraza Computer Numerical Control oziroma računalniško numerično krmiljenje. Tako pa se mi je to že zdelo nekoliko bolj znano, saj sem študent matematike, kjer se tudi ogromno ukvarjamo z računalniki. Tako pa me je to vodilo v smer uporabe raznih strojev, oziroma izvajanje procesov, kjer bo v uporabi numerika v računalništvu, kar pa sm ose tudi že učili na faksu.

No izkazalo pa se je, da se cnc uporablja za razno oblikovanje, kot je na primer rezanje, graviranje, vrtanje in pa podobno, kjer pa uporabljamo stroje, katere pa se vodi tako, da v kakšnem programu sprogramiramo postopek, tako, da lahko nato točno natančno izdelamo kakšen izdelek z prej omenjenimi metodami, kot so na primer graviranje, rezanje in vrtanje.

Tako pa je uporaba tehnologije cnc zelo pogosto uporabljena v različnih industrijah. Tako mi je najprej na misel padlo to, da bi se lahko cnc uporabljal v raznih industrijah za oblikovanje kovin, lesa, ali pa plastike, saj bi tam takšen način oblikovanja materiala prišel še najbolj prav, saj se množično, oziroma masovno izdeluje serijske izdelke, tako da bi bil potreben zgolj en program, nato pa bi lahko serijsko izdelovali, oziroma oblikovali, izdelke.

Izkazalo pa se je, da je bila moja slutnja pravilna, saj se cnc res največkrat uporablja ravno v takšnih industrijah, zaradi razloga, ki sem ga že omenil prav. No sedaj pa sem se naučil kar veliko o tehniki obdelovanja cnc.

Cnc oziroma Computer Numerical Control se zelo pogosto uporablja