Projekt Moboff

moboff 1moboff 2

 

 

 

LTO moboff logoSotočje je ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport izvajalo projekt Moboff. V sklopu projekta smo v preteklem letu razvili istoimensko aplikacijo, namenjeno ponudnikom turističnih informacij – LTO-jem, TIC-em, in drugim, ki na enem mestu zbirajo podatke o turistični ponudbi širšega področja. Aplikacija Moboff omogoča enostavno in pretežno samodejno pretvorbo vsebin spletnih strani v obliko, primerno za mobilne naprave, kot so pametni telefoni in tablični računalniki.

 Projekt Moboff je bil zastavljen poleti 2012 v sklopu javnega razpisa za razvoj e-storitev in e-vsebin nevladnih organizacij. Projektni načrt je temeljil na dejstvu, da v informacijski dobi svetovni splet uporabnika prepriča, motivira in privabi, da določeno lokacijo obišče kot gost ali turist, mobilne vsebine in komunikacija pa ga najučinkoviteje nagovarjajo, ko je že fizično na lokaciji – a je v našem prostoru kakovostne tovrstne ponudbe bistveno premalo.

 Aplikacija Moboff, ki je nastala tekom projekta, je učinkovit odgovor na to potrebo. Ponudniki turističnih informacij, kot so LTO-ji in TIC-i, vzpostavijo povezavo med svojo spletno stranjo in aplikacijo Moboff. Moboff vsebine spletne strani samodejno pretvarja v obliko, primerno za uporabo na mobilnih napravah. Tako oblikovani “mobilni paketi” so vsebinsko zaokroženi in predstavljajo posamezno turistično področje, uredniki spletnih strani pa jih lahko dopolnjujejo s specifičnimi podatki, ki so zanimivi za mobilne uporabnike (npr. GPS koordinate in podobno).

Turisti in izletniki “mobilne paketke” in aplikacijo za njihovo pregledovanje brezplačno naložijo na svojo prenosno napravo. Vsebine v nadaljevanju lahko uporabljajo tudi brez stalne povezave v omrežje, kar je pomembno predvsem v predelih s slabimi povezavami ter za tujce, ki ne želijo imeti dodatnih stroškov s stalnim povezovanjem v omrežje. Mobilna aplikacija kot nekakšen »a-la-carte« turistični vodnik uporabnika na poti skozi določeno turistično območje s pomočjo trenutne geolokacije opozarja in ga usmerja do želenih ciljev, destinacij in zanimivosti.

Aplikacija Moboff je bila tekom projekta preizkušena v sodelovanju s petimi lokalnimi ponudniki turističnih vsebin. V naslednjem koraku želimo uporabo aplikacije Moboff ponuditi vsem slovenskim ponudnikom tursitičnih vsebin. S povezano ponudbo mobilnih informacij, ki bo čim bolje in na enoten način predstavljala slovensko turistično ponudbo, bomo najbolj učinkovito in kakovostno poskrbeli za obveščenost turistov in izletnikov, ki nas obiščejo; po eni strani jim bomo ponudili usmerjene informacije, vezane na kraj oziroma področje, ki ga obiskujejo, ter jim hkrati omogočili enostaven prevzem informacij sosednjih območij, celotne regije ali celo države.

V kratkem bo mobilna aplikacija na voljo preko znanih trgovin za mobilne aplikacije. Aplikacija bo za obiskovalce/turiste na voljo brezplačno.

 

Za morebitne dodatne informacije smo vam na voljo: info@lto-sotocje.si

Janko Humar, v.d. direktor

 

Naziv operacije: Univerzalni pretvornik spletnih vsebin v mobilno okolje MOBOFF.

Naziv upravičenca: LTO Sotočje.

Višina skupnih stroškov operacije in višina javnih virov financiranja: skupna vrednost projekta je 143.040,00 EUR, vrednost nepovratnih sredstev sofinanciranja je največ do 128.736,00 EUR.

Datum začetka in konca operacije: 21. 8. 2012 – 31. 8. 2013.

Kontaktne osebe: Janko Humar, Mateja Leban.

 

Naloži si aplikacijo:

moboff itunesmoboff googleplay

available appleavailable google