Zgodbe Soče. Občutite preteklost.

Dolina, ki je danes polna igrive svetlobe in zvokov narave, nosi v sebi nešteto spominov burne preteklosti. Kdor prisluhne zgodbam iz I. svetovne vojne, občuti v ušesih grmenje vojne vihre, v srcu zavezo miru.

Če se v dolini Soče znajdete ob pravem času, lahko doživite prav posebne Zgodbe Soče: prireditev, ki v dveh dneh poveže spomine preteklosti, dobrote tradicije in zaveze za prihodnost. V mogočni trdnjavi Kluže si lahko nadanete vojaško obleko in postanete stražar Trdnjave. S svojimi pogledi na vojno in z vojaškim čajem vas v smeh spravijo vojaki z različnih strani frontne črte. Tu lahko občudujete mojstre čisto posebnih domačih obrti in uživate v ponudbi lokalnih dobrot.


Zgodbe Soče doživeto prepletejo vojno, kulturno, etnološko in naravno dediščino doline, ki preseneča na vsakem koraku: z muzeji na prostem, z mulatjerami – potmi, ki so po gorskih pobočjih nekoč vodile do položajev na fronti, z ostalinami, ki jih povezuje Pot miru. V Kobaridu vas v enem najboljših evropskih muzejev čakajo na poseben način predstavljene zgodbe vojakov in civilnega prebivalstva. Na Sv. Antonu je kostnica italijanskih vojakov, pri Tolminu nemška kostnica, v Klužah srednjeveška trdnjava s predorom… Povsod vas spremlja tudi kulturna dediščina doline, ki jo ohranjajo domačini z lastnim načinom življenja.