Pohodništvo

Številne urejene poti v dolini so na voljo sprehajalcem, ki si ob njih lahko ogledajo slapove, korita, izvire, jezera in druge znamenitosti. Dolina Soče je odlična izhodiščna točka za zahtevnejše gorske ture, številne planinske koče nudijo osvežitev, zavetje ali prenočišče. Skozi dolino in po vrhovih nad njo vodijo pomembne daljinske poti: Slovenska planinska pot, Via Alpina, evropska pešpot E7 in pot Alpe Adria Trail.

 

Rapalska-meja-vstopna-slikaDaljinske oziroma povezovalne poti

Čez hribove doline Soče vodijo številne povezovalne poti: Alpe Adria Trail skozi dolino povezuje Grossglockner z morjem. Pot miru sledi linijam bojišč prve svetovne vojne, Pot po stari meji pa utrdbam iz časov med vojnama. Evropska pešpot E7 prekriža dolino povprek, od Nadiže do Baške grape.

 
 

Kobariska-pot-vhodna-slikaTematske poti

Veliko je krožnih in tematskih poti, ki obiskovalce seznanjajo z dediščino teh krajev. Obisk znamenitosti lahko kombiniramo s sprehajalno ali pohodniško turo. Lahko se odpravimo na potep po gozdovih in grapah, tudi do gorskih vasi nad dolinami vodi obilo pešpoti.
 

 
 

planinske-poti-vhodnaPlaninske poti in koče

Po slovenskih gorah in hribih je več kot 7 tisoč kilometrov dobro označenih poti. Zahtevnejši pohodniki se lahko odpravijo na lepe in resne gorske ture med Krnom in Črno prstjo. V gorah je dovolj planinskih koč, ki nudijo osvežitev in zavetje v primeru slabega vremena.

 

 
 

Festival pohodništva Dolina Soče 2016

V septembru in oktobru, najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

 

Slovenija-hodi

Festival pohodništva je vključen v mrežo Slovenija hodi, kjer so združeni vsi slovenski pohodniški festivali.